A tegnapi nap során sok minden történt a Műegyetemnél. Sokan mondtak beszédet, sokan kiabáltak, skandáltak... Az összefogás reményében. 

Eredetileg ez a bejegyzésem arról szólt volna, mennyire boldogan távoztam a tüntetés végén a helyszínről, látva azt a sok embert, legyen az MSZP-s, Együtt-PM-es, DK-s, liberális. Mindannyian széles mosollyal hagyták el a helyszínt. Érezték azt, amit én. A tömeg erejét, a közös cél felé haladás első sikeres lépését. Elkezdtünk reménykedni abban, hogy mindannyian együtt kellünk ahhoz, hogy  leváltsuk a díszmagyarba öltözött katonai sorfal előtt "forradalmi" beszédet mondó Orbán Viktort. A diktátor beszéde felért egy felbujtással közismerten "nyugodt" híveihez. Nem lennék nyugodt a helyében, és az ország helyében sem, ha egy esetleges elvesztett választás után tüntetői újra autókat gyújtanának fel.

Örömmel hallgattam a tömeget, ahogyan azt kiabálták kórusban, "Összefogást!" Úgy gondoltam, mindenki érezte, hogy most kell félretenni minden, egymás iránt érzett ellenszenvet, minden fenntartást, előítéletet, nem tudomásul venni régen szerzett sebeket. Most kell, hogy meghallja Bajnai és Mesterházy a nép akaratát. Azt, hogy nem hagyható ki a Demokratikus Koalíció,  ahogy a többi, színpadra lépő párt sem az ellenzéki együttműködésből. Ugyanis a választók többsége ezt akarja. Nem csak azok, akik tegnap ott voltak a tüntetésen, hanem azok is, akik a televízión keresztül figyelték a beszédeket. Ezt pedig a közvélemény-kutatások is alátámasztják. 

Mire haza értem, már az ömlött, zúdult mindenhonnan, hogy a DK meghekkelte Mesterházy beszédét, hogy szervezett volt a tömeg skandálása, hogy ez nem maradhat válasz nélkül és különben is, irgum-burgum.

Pedig csak az történt, hogy sokakban egyszerre tört fel a közös akarat: ÖSSZEFOGÁST!
Csak ennyit kell meghallani és tárgyalni az együttműködésről.

A bejegyzés trackback címe:

https://buzasanna.blog.hu/api/trackback/id/tr895596922

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiállt dadogni, erre a Medián azt mondta, már 14 százalékon áll 2013.10.25. 07:50:53

. A Bajnai-szövetség egy éve, két percben, Francesco Zombori előadásában. Fájdalmasan igaz, egyben nagyon vicces videó. Ha szeretnéd tudni, ki Francesco Zombori, és miért nyerít, kattints ide! A paródia leirata: "Egy éve kezdődött a sztori, jött ...

Trackback: "Bejött, mint egy bonviván, de senki nem akarta belefojtani a szót" 2013.10.25. 07:49:29

. Az ATV Fórumára ma betelefonált az összefogást állítólag elsőként skandáló szimpatizáns, és közölte, szó nincs arról, hogy bárki bele akarta volna fojtani a szót Mesterházy Attilába. Azt mondta, ő kezdte kiabálni, hogy "Összefogás!", mégpedig azért,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2013.10.24. 14:25:22

"...díszmagyarba öltözött magyar huszárok előtt "forradalmi" beszédet mondó Orbán Viktort. A diktátor beszéde felért egy felbujtással közismerten "nyugodt" híveihez. Nem lennék nyugodt a helyében, és az ország helyében sem, ha egy esetleges elvesztett választás után tüntetői újra autókat gyújtanának fel."

Díszmagyarban magyar huszár????? WTF?

A bizonyos autófelgyújtások nem az elvesztett választás után voltak, hanem a tegnapi "demokratikus" ellenzéki tünti egyik felszólalójának "igazságbeszéde" után...Ja, és persze, aki akkor tüntetett az mind randalírozó volt (erre utal a "közismerten nyugodt híveihez" ironikus kitétel is, ugye??? :)

DFK 2013.10.24. 14:37:44

Úgy látszik a baloldalisághoz elengedhetelen a gerinctelenség, a hazudozás.
Csak szólok, nem Orbán tüntetői gyújtogattak autókat. OV nem véletlenül nem állt ki a kossuth-tériek színpadára. És a 2006-os tüntesések Gyurcsány Ferenc miatt törtek ki. És Gyurcsány lövetett a népre, ha már diktátorozunk.

Flynn Rider 2013.10.24. 14:37:46

kedves Blogíró! Értem én, hogy összefogás, összefogás, összefogás, De milyen áron? Gyurcsánnyal köszönöm, de nem kívánok összefogni, még akkor sem, ha ez lenne az ára a választási győzelemnek. Bár az a sanda gyanúm, hogy Orbán pont azt szeretné látni, hogy Gy.F. viszakapaszkodik az élvonalba, tuti lesz a győzelme. Lehet, hogy Gy.F. a Fidesz fizetett ügynöke? (félig komolyan)

lawyered 2013.10.24. 15:27:55

@jobbdemokrata: Javítva... így már sokkal tetszetősebb :)

Flynn Rider 2013.10.24. 15:28:37

AZ pedig, hogy a választók többsége azt akarja, hogy a DK is tagja legyen a baloldali "egy a tábor, egy a zászló" összefogásnak, finoman szólva nem igaz. A választópolgárok többsége magasról tesz az egész politikára (a DK-ra is!), akik pedig véleményt nyílvánítanak, azok körében pedig a kormánypártoknak van többségük, bár lehet, hogy ők tényleg azt akarják, GY.F. legyen csak tagja a Nagy Összefogásnak, de szerintem ennek nem kellene örülni...

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2013.10.24. 15:47:02

@Buzás Anna: oh, a csudába, én nem segíteni akartam... :( No ,mindegy! :)

És a többi? Valóban? Már megint egyértelmű, hogy a 2006-os őszi zavargások, a tavasz választási vereség miatt, Orbán szavára jöttek? És még véletlenül sem a Böszme szavai miatt? És tényleg csak autógyújtogatás volt? Semmi igazi, demokratikus (össze nem keverni a mostani ellenzék "demokrácia"-felfogásával) tüntetés? Ráadásul az akkori rendőri túlkapásokért a kormány nem felelős, de a randalírozásért az ellenzék igen??? :) Jó, ez utóbbiról most nem volt szó, csak kérdeztem...

Amúgy nem értem, Orbán beszédei mennyivel lennének "militánsabbak", mint bármelyik más politikusé... :S

kamill77 2013.10.24. 15:49:57

@Flynn Rider:

ellentmondás!:

"A választópolgárok többsége magasról tesz az egész politikára"

aki tesz rá, az nem választó...

"akik pedig véleményt nyílvánítanak"

aki nem nyilvánít véleményt, az nem tartozik bele a közvéleménybe.

Flynn Rider 2013.10.24. 16:15:37

@kamill77:
1., dehogynem, és alkalomadtám még élhet is a jogával
2., attól még lehet véleménye, legfeljebb megtartja magának
3., ez az álláspont is egy üzenet

Flynn Rider 2013.10.24. 23:01:22

@Buzás Anna: nagyon szép, magyarul az összes baloldali szavazó 27%-ának, és a párt nélküliek 47%-ának a szavazatait veszélyeztesse az MSZP-E14 csak azért, hogy GY.F-et bevegye a buliba. Megéri? Mert elárulok valamit, sokan vannak, akik szívesen szavaznának az ellenzékre, de nem GY.F-re.
Ha olyan erős párt a DK, akkor egyedül is lazán szerez 5, sőt 10%-ot is!

vega4 2013.10.24. 23:25:59

"díszmagyarba öltözött katonai sorfal előtt"

Az OV háta mögött bal oldalt álló szvsz igen jóképű. Nemde?

kamill77 2013.10.24. 23:30:54

@Flynn Rider:

"akik pedig véleményt nyílvánítanak"

akik meg nem nyilvánítanak véleményt, azok is véleményt nyilvánítanak?

maximum akkor, ha ezt a véleményüket hangoztatják. de te azokról az apolitikusokról beszéltél, akik nem rendelkeznek véleménnyel, nem érdeklődnek a politika iránt. véleményen itt most a sehova se tartozást is értem természetesen. de aki apolitikus és véleménytelen, szóval a ehova se tartozást se kápviseli, hanem totálisan kívül áll ezen a mátrixon, az nem releváns.

genyamagyar 2013.10.24. 23:55:08

A jelenlegi ellenzék soraiban egy ember van, aki tudja, hogy mit akar, aki tudja, hogy mi lenne jó az országnak, aki képes legyőzni Orbánt.
Ez pedig Gyurcsány Ferenc.

MAC-Ka 2013.10.24. 23:55:58

Nos elolvasva a cikket, éppen egyetérteni akartam, és szomorúan megjegyezni, hogy nagyon elszomorított, hogy az mszp mennyire nem képes ezt a helyzetet kezelni, mennyire nem képes felfogni, hogy ezzel csak árt, pláne ha a sajtóban ugranak egymásnak.
De láttam, hogy a hozzászólások, szokásos módon, ismét a fidesz propagandadömpingjét tükrözik. :(

2006 még csak 7 éve volt, de a randalírozó emberek békés ünneplőkké váltak a fideszterminológiában.
Senki nem foglalkozik azzal, hogy kik és hogyan szervezték oda az embereket, senki nem kérdezi, ki hitette el azokkal az emberekkel, hogy ha a rendőrség bejelenti az oszlatást, akkor nem kell megtenni, mert nekik "joguk van". Ki hiszi még most is magáról, hogy '56 örököse?
Vajon miért? Kinek használtak azok az események?
És elítéli mindezt ezt egy olyan ember, aki saját maga gratulált a török erdogannak, amikor lerendezte az ottani demonstrálókat, pedig ott halottak is voltak!

..és kinek használ, hogy most a nyilbánvaló választási manipuláció után, a hirtelen előkerült videóról a máskor hónapokig nyomozó és a nyomozás végéig nem nyilatkozó rendőrség két nap alatt "kideríti" és nyilvánosságra is hozza, hogy -bár nem tudják ki csinálta- de az "mszp-hez viték".
Mindezt még 23-a előtt hogy legyen lehetőség kész ténynek hazudni a manipulált videót.
..és a fideszhívőnek még ez se tűnik fel. Pedig még a huszadrangú krimikben is az első kérdés: kinek használ?

De a szomorú az, hogy nem látom, hogy lenne egység ezzel a hazugságokra épülő banda ellen :(

genyamagyar 2013.10.24. 23:57:18

@DFK: Miért hazudsz? Persze, hogy Orbán tüntetői gyújtogattak! Elítélte őket egyszer is?

Na ugye!

MAC-Ka 2013.10.25. 00:00:08

@Flynn Rider: Nos ez a baj, hogy szerinted és sokak szerint fontosabb hogy kivel NEM akarsz egy "oldalon" lenni, mint az hogy elég legyen egy rablóbanda hazug és a gazdaságra nézve dilettáns politikájából.
Sajnos az a helyzet, hogy pontosan ezzel szolgálod a fideszt :(

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.25. 00:01:06

Deutsch Tamás ügyvédi irodát alapít, " kormányzati megrendelések " jeligére?

Kint keres kb. 2 millát, itthon a fidesztől is kap rendesen, most tovább szívja a vérünket itthon is.

Jobboskák, birkamenet, sunyi CÖF, most miért nem hőbölögtök?

Ja, a mi elvtársunk, jó elvtárs!

Hamarosan saját ügyvédi irodát indít Deutsch Tamás. A fideszes politikus az új cége mellett nem szándékozik feladni a brüsszeli képviselőséget sem.
Deutsch Ügyvédi Iroda néven saját vállalkozást alapít Deutsch Tamás. A Fidesz uniós képviselője megerősítve az Index információit elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint az iroda tevékenysége 2014. január 1-től indul majd.

Deutsch Tamás az első Orbán-kormány idején sportminiszterként fejezte be a jogi egyetemet, 2011-ben pedig letette az ügyvédi szakvizsgát. Ezt követően az előírásoknak megfelelően egy évig alkalmazott ügyvédként dolgozott, és 2012-től vállalt egyéni ügyvédként jogi ügyeket.

A brüsszeli képviselő kijelentette, az irodában 5-6, eddig szintén egyéni ügyvédként dolgozó jogász lesz a munkatársa. A leendő kollégák többsége évtizedes tapasztalattal rendelkezik a legkülönfélébb területeken, így az iroda céges, polgári, büntető és nemzetközi ügyeket is vállalhat.

Deutsch azt is elmondta, hogy az új vállalkozás nem jelenti azt, hogy feladná politikai karrierjét, az új ciklusban is jelölteti magát a Fidesz brüsszeli listájára.

Az ügyvédi iroda olyan vállalkozási forma, amely adózásilag kedvezőbb lehetőségeket nyújt a benne résztvevőknek, mint az egyéni ügyvédkedés. Az országgyűlés tagjai között is több sikeres ügyvéd található. Vonzó példát jelenthet Papcsák Ferenc fideszes képviselő jól menő ügyvédi irodája. Papcsák a napokban a Heti Válasznak adott interjújában elmondta, hogy tulajdonosként tavaly ÚGY TUDOTT 65 MILLIÓ FORINT OSZTALÉKOT KIVENNI a cégből, hogy az ott folyó ügyekkel személyesen alig kellett foglalkoznia, azt megoldották az alkalmazottak.

Na ezek vagytok ti, a nemzeti szarok!

Evoke 2013.10.25. 00:16:27

Az ellenzéki politika nyomora.

Mély kiábrándultsággal látom, mennyire tapasztalatlan, impotens a jelenleg ellenzéki politikai közösség. Ha magán sem tud segíteni, hogy tudna az országon? Még segíteni sem lehet nekik, nincsenek nyitott kommunikációs csatornáik, ahol elérhető egy írástudó közülük. Nehéz egy normális Magyarország iránt elkötelezett polgárnak megemészteni a töketlenségüket. A sok politológusnak sincs ötlete egy egyszerű, biztos forgatókönyvre?

Javaslatom a következő. A Fidesz által meghekkelt választási törvény arra kényszeríti a demokrácia híveit, hogy biztos, kétharmados győzelmet arassanak az eredményes kárfelszámolás miatt. Ugyanakkor nincs egymás iránti bizalom, és főleg nincs garancia arra, hogy nem ott és úgy folytatódik a politika, ahogy eddig. Sajnos nekünk választóknak sincs biztosítékunk az érdekeink megvédésére. Ez csak úgy biztosítható, ha nem hitbizományt adunk a képviselőinknek, hanem visszahívjuk őket, ha nem a megbízásunkat teljesítik. A jelenlegi szorult helyzetben, hogy az egész „korszakváltás” ne váljék szégyenletes vereséggé, az összefogásban résztvevők jelentsék ki, a választások után alkotmányozó nemzetgyűlésként, ügyvivő kormányként tevékenykednek. A szükséges alkotmányozási, a jogállamiságot helyreállító munka után, két éven belül, szabad választásokon, minden párt a saját programjával indul. Ezalatt a két év alatt át kell gondolnunk, mit kell változtatnunk, hogy a hibák ne ismétlődhessenek. Az ellenzék egyéni és listás helyeire alkalmas, nyerni tudó személyeket jelöljünk úgy, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei legyenek képviselve. A békesség okán, a kivagyiság méregfogát kihúzva, nevezhetnénk Köztársaság Választási Párt néven a szövetséget. Ideje lenne a kicsinyes alkudozások helyet, végre előre lépni, a többség számára elfogadható programot készíteni, minden módon felkészülni a kampányra. Nem tartom kizártnak azt sem, hogy billegő esetben a Fideszt támogatná, legalább kívülről a Jobbik. Ami a választások tisztaságát illeti, nincsenek kétségeim, ez egy okkal több a teljes összefogásra. A javaslatom ugyanakkor talán megnyugtatja a pártok politikusait is, két év múlva kezdődhet a versengés, a kiszorítósdi. Amennyiben nem sikerül túljutni a kómán, egy újabb Fidesz négy év újabb ötvenhatot hozhat, mely után nem lesz szükség alkalmatlan politikai elitre.

Bolsi Buster 2013.10.25. 00:18:05

Örülök hogy a baloldalon minden médiagenyó nagyon elégedett a balfaszkodásukkal.

Annál jobb.

djangyu 2013.10.25. 01:05:48

annyira cuki annácska a valóságról való tudása, mint főnökének, az apró vő fletovicsnak a realitásérzéke, hogy hányan akarják őt... mert lehet ugyan félkegyelműeknek lenni, mint ahogy fletovicsnak és orbánovicsnak sok 60 és 80 közötti iq-vitéz bedől, de annyit azért illik tudni - általános műveltség, nem kell hozzá Phd. - hogy amit ledíszmagyaroz, az az honvédségi díszzászlóalj ruházata, ami előtt még a maga főnöke is többször elhaladt, ha külföldit fogadott hacacáréval... Ps.: a Csillag Ádám videóját nézze meg, MSZP-s nem ordibált összefogást. de ha volt is ilyen, ne általánosítsunk belőle, mint ahogy 300 ezer DK szavazóból se általánosítsunk... :D

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.10.25. 01:18:53

@DFK:

"Csak szólok, nem Orbán tüntetői gyújtogattak autókat. OV nem véletlenül nem állt ki a kossuth-tériek színpadára. És a 2006-os tüntesések Gyurcsány Ferenc miatt törtek ki. És Gyurcsány lövetett a népre, ha már diktátorozunk."

- Mégis egyenlővé tette magát velük. "Újra közénk - KÖZÉNK - lövetnének...." - Ez nem lehet retorikai fogás, ez beismerés.

kulcsar2011 2013.10.25. 01:22:16

Nézd meg a videót:
index.hu/belfold/2013/10/24/te_vagy_az_utban_-_igy_szidtak_mesterhazyt_a_dk-sok/

itt látszik, hogy mennyi mszp-s zászlólengető skandál
meg mennyire egyöntetű a tömeg

vitalis06 2013.10.25. 02:14:57

egy tömegben skandálást elindítani elég pár tíz ember.
oké, beveszik gyurcsányt (ezzel elvesztenek egy csomó szavazót) de esetleg nyernek. és akkor mi lesz? Kormányoznak együtt? Azok akik zsigerből utálják egymást? Ha profi (jó) politikusok lennének még elképzelhető lenne, de diláttáns amatőrök. Látszik minden béna megnyilvánulásukból. Érzelemből politizálnak, mindenféle terv, vizió nélkül. És ami elképzelésük van az is olyan különböző, hogy soha a büdös életbe nem lennének képesek egy határozott gazdaságpolitikát csinálni. Megint a tengeren hánykolódó hajó esete lenne. Szánalmas. (sajnos)

Jock Ewing 2013.10.25. 02:17:34

Hát én régen olvastam ennyire primitív írást.

bretman 2013.10.25. 03:23:35

Kedves Buzás Anna!

Rossz hírem van. Ön, bár azt állítja, hogy ott volt a műegyetemi tüntetésen -nem volt ott.

Segítsek, hogy melyik mondat buktatja le?

bretman 2013.10.25. 03:43:03

@bretman:

Na jó, el kell mennem, és nem tudom, mikor jövök vissza, gépközelbe.

Szóval: ön szerint, kedves Buzás Anna, a műegyetemi tüntetésről a következő hangulatban mentek haza az emberek: "Elkezdtünk reménykedni abban, hogy mindannyian együtt kellünk ahhoz, hogy leváltsuk a díszmagyarba öltözött katonai sorfal előtt "forradalmi" beszédet mondó Orbán Viktort."

Ez képtelenség. A műegyetemi tüntetés jóval korábban véget ért, mint hogy Orbán Viktor a Hősök terén a színpadra lépett volna. Orbán Viktor beszéde semmilyen formában nem hathatott a műegyetemi tüntetés résztvevőire.

Máskor, mielőtt elhint egy politikai píár szöveget, fésülje össze az idősíkokat!

belgabela 2013.10.25. 06:55:24

Így jó ez! Basztassátok egymást a maradék kis koncon marakodva! Szánalmas, de aki nyer, az újabb négy évig ellelsz valahogy. Már a felsővezetők. A többinek, a talpasoknak, a propagandistáknak szar se jut, csak a vállonveregetés.

midnight coder 2013.10.25. 07:16:31

2006-ban a zavargások szinte biztosan az MSZP provokációja voltak. Itt, ahol pontos infót soha nem fog látni a polgár, leginkább abból lehet kiindulni, hogy kinek volt az érdeke.

Márpedig a balhék arra voltak jók - és csak és kizárólag az MSZP-nek - hogy eltereljék a figyelmet a világsajtóban arról, hogy 1956 október 23 ötvenedik évfordulóját azok ünneplik akik anno behívták a megszálló szovjet csapatokat. Ez az egész buli csak erre volt jó, ezért kellett a TV székház, ezért kellett beterelni a pár száz radikálist a békés ünneplők közé, és ezért kellett a szemkilövés is. Az MSZP-nek kellett a füstfüggöny. És ez senki másnak nem volt az érdeke. De nekik nagyon.

midnight coder 2013.10.25. 07:20:15

@vitalis06: Arról nem is szólva, hogy a baloldali politikával nem lehet kimászni a szarból. Egy baloldali fordulat mindig csak ront a helyzeten.

bekerült 2013.10.25. 07:32:05

Milyen furcsa ? meg van ki kezdte a skandálást, önként vállalják ! Mégis Gyurcsányt okolják érte ! Az előtte felszólalók is az összefogásról beszéltek, az nem gond, mert juhász Péter szerint is számítottak hasonlóra ! Az a gond, hogy Gyurcsány is erről beszélt és ezt említette meg.
Mindenképpen szerették volna kordában tartani az ünnepet és ezért szervezte ezt így Juhász ! Hát a cenzúra nem jött össze, de ez szégyen is lett volna. Szégyellje Juhász magát, amiért ezt megpróbálta összehozni ! A tömeg igényét látni kellett és érezni, miért nem erről nyilatkozik ? Ja, hogy ezzel ő nem ért egyet ? No comment !

bekerült 2013.10.25. 07:34:58

@midnight coder:
Meg vagy te veszve kisöreg, nem kicsit, nagyon ! Tiszta Orbán vagy, aki lassan már mindenhol összeesküvést és szabadságharcot lát !

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.10.25. 07:36:44

Az a baj Mesterházyval, hogy nem tudja titkolni, hogy reszket a hatalomért.
Bárkit letaposna érte. Tulajdonképpen egy mini-Orbán Viktor. Rá semmi értelme Viktort leváltani.
Mondogatja az összefogást, de egy precig nem hiteles a szájából, mert nem tudja titkolni a személyes ambícióit. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy semmi koncepció nincs, csak hogy váltsuk le Orbánt. A mostani 2/3 is ennek köszönhető, a "váltsuk le az mszp-t" volt a fidesz programja. Látjuk mi lett belőle. Többet nem kéne önimádó kóklereket a hatalomhoz engedni.

Ad Dio 2013.10.25. 07:37:48

Régóta mondom, hogy GYF-nek életjáradék járna a Fidesztől. Ennyit még ember nem ártott a magyar baloldalnak.

Ahelyett hogy jönnének a kurva jó könyvek a modern baloldalról.

Deneeeeeem...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.10.25. 07:38:50

@Jock Ewing: Akkor illik hozzá a hozzászólásod. Primitív as usual. De hát mit várjunk egy közönséges narancsmosótól.

fehérfarkas 2013.10.25. 07:40:08

@Evoke:

Az a gond, hogy a demokrácia elvben arról szól, hogy minél több párt, minél több ideológia, gazdasági és társadalmi program elképzelése önállóan tudja megmérettetni magát - aztán majd a választások az egymáshoz közel álló elképzeléseket képviselő pártok koalíciót alkotnak.
Az új választási törvény ezt zárja ki a győztes mindent visz elvével. A győztes túlnyeri magát: messze több mandátumot szerez, mint a ráadott szavazatok arány - ellenben a többi párt szavaza meg elvszik a felaprózódás miatt (messze kevesebb mandátumot szereznek mint amennyien arányaiban rájuk szavaztak). Ezért van ez a kényszerű összefogási kísérlet olyan politikusok részéről, akik soha nem jöttek ki egymással, és élesen ellentétes gazdasági és társadalmi nézeteket vallanak (nem mindegyik ellenzéki szervezet között éles az ellentét - de elég néhány ilyen, hogy az egész egész ellenzéki oldal összefogását megnehezítse).
Ez volt a Fidesz célja.

A gond akkor van a Fidesz, ha mégis sikerül az összefogás, és akárcsak 1%-kal többet kapnak mint a Fidesz. Ez ugyanis az új választási rendszerben 50% feletti parlamenti mandátumot jelent nekik. Ha meg az összefogás 50%+1 szavazatot kap, akkor meg 2/3-os parlamenti mandátumhoz jut.
Vagyis, ha győz a Fidesz, akkor az új választási rendszerben mindent visz - de ha csak 1%-kal is veszít, akkor vége az uralmának, mert a mostani ellenzéknek garantált a parlamenti többsége, és nincs koalíciós kényszere, mint annak idején az MSZP-nek volt az SZDSZ-szel, vagy a Fidesznek az FKGP-vel. Az összefogás pártjai meg egymás között lezongorázzák ki hány minisztert és államtitkárt adjon. Ha nagyon nem jönnek ki egymással, akkor max. gyakrabban cserélődnek a miniszterek és államtitkárok.

Ad Dio 2013.10.25. 07:42:04

@mutymurutty:

Én nem bántaná az a Mesterházyt. Ő menti át a baloldali lángot a túlsó partra. Lehet győzni nem fog tudni, de megőrzi a magyar baloldalt második erőnek, hogy egy felnövekvő Politikusnak legyen hol kezdenie.

Szépen kérem a baloldalt, adjon már utat egy Obamának vagy egy Tony Blairnek.

Bogas 2013.10.25. 08:04:17

Tök jó lenne, ha Mesterházy csak Gyurcsánnyal szerezne többséget a 2014-es országgyűlésben. Négy évig röhöghetnék azon, ahogy a farok csóválja a kutyát.

Szevasztok 2013.10.25. 08:08:47

"Pedig csak az történt, hogy sokakban egyszerre tört fel a közös akarat: ÖSSZEFOGÁST!"

Az összefogásnak egyetlen akadálya van: Gyurcsány Ferenc hatalmi ambíciója.

(Mellesleg a mostani OV 2/3-nak is ugyanez a legfőbb oka.)

barli 2013.10.25. 08:22:01

A remény napja a dknak, hogy 5% nélkül is bekerülhet a gyf. Ti meg mehettek a levesbe.
A bajnai meg az mszp törödjön inkább a középpel, ök többen vannak, valamint gyf-el elveszítenék öket. szvsz nyilvánosan kéne elhajtani a ferit.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.10.25. 09:08:46

@Ad Dio: Szerintem ebben Mesterházynak nincs szerepe. Mivel a baloldali ideológia erős Magyarországon a láng átmentődne Mesterházy helyett bármely random szocialista politikussal. A csávónak nincs hozzáadott értéke. Ha pedig továbbra is ennyire süt róla a hatalomvágy, azzal talán még árt is, mert egyes szocialista szavazókból passzívakat csinál.

Evoke 2013.10.25. 10:33:09

@fehérfarkas:
Ugyanúgy látjuk a csapdahelyzetet. Éppen arra szolgál a javaslatom, hogy az ellenzéki győzelem garantálva legyen. A két éves, átfogó, megalapozott, társadalmi párbeszéden alapuló alkotmányozó munka után,folytatódhat a pártok egymás közötti harca a választók megnyeréséért. Legyünk őszinték, a rendszerváltás el lett nagyolva,nem volt demokratikus tapasztalata a társadalomnak.
Olvasd el az alábbi bejegyzésemet!
face2face.blog.hu/2013/10/12/a_zsakbamacska_es_a_kepviseleti_demokracia_kapcsolata

lawyered 2013.10.25. 15:38:55

@bretman: Már elnézést, de ha jobban elolvasná a szöveget és nem maradna meg annak grammatikai értelmezésénél, akkor talán értené, hogy OV-ra, mint személyre gondoltam, aki még akkor is élt és létezett, amikor a Műegyetem előtt elhangzottak a beszédek... A katonai sorfal is tény, és ezzel akartam érzékeltetni mennyire primitív dolog, és pofátlanság főleg október 23-án így színpadra állni. Örülök, hogy a többiek ezt megértették...

terlasz 2013.10.25. 18:13:35

Mi baj volt Gyurcsány beszédével? Az összefogás leghatékonyabb formájára tett felhívást. Aki ezen megsértődik az nem akar összefogás, talán még győzni sem szeretne. A nép hangja egyáltalán nem fontos (provokációnak minősítik) csak az egyéni érdekek!

DFK 2013.11.07. 09:39:22

@genyamagyar: Elítélte a gyújtogatást. Bizony nem kéne összemosni a randalírozókat másokkal.
Nem véletlenül nm állt ki a Kossuth téri radikálisok színpadára, hiába hívták.
süti beállítások módosítása