Az Alaptörvény, a bírák függetlenségének korlátozása, a bebetonozott pártkatonák, a diákok röghöz kötése, az elszegényedés, a gazdaság összeomlása és a magánnyugdíjak ellopása mellett a határon túli magyarok szavazati joga is súlyos tehertétel lehet az ország számára.
 
 
Sok hazugság hangzott el az elmúlt időszakban a témával kapcsolatban, és sajnos a mai magyar ellenzék közül két párt (MSZP, Együtt-PM) , sőt a Fidesz is elfelejtette már ,hogy politikusai milyen álláspontot képviseltek. Az egyetlen párt, amely konzekvensen kiáll az eredeti, 2004-es balliberális álláspontja mellett, az a Demokratikus Koalíció.
2001-ben Románia a magyarországi státusztörvénnyel kapcsolatban fordult a Velencei Bizottsághoz, hogy foglaljon állást abban a kérdésben, hogy a törvény valamilyen nemzetközi normába ütközik-e. Ekkor a magyar Külügyminisztérium Martonyi Jánossal az élen levelet írt a Bizottságnak, 
amelyben a kettős állampolgárság megadásának kérdését és a területi revízió lehetőségét egyértelműen elutasította.
Majd jött Gyurcsány Ferenc és a romokban heverő MSZP népszerűsége a 2004-es Medgyessy-váltás után emelkedni kezdett. Orbán megérezte a veszélyt és felkarolta a Magyarok Világszövetségének kezdeményezését a kettős állampolgárság megadásáról, így próbálva megállítani Gyurcsány menetelését. A Fidesz politikusai akkor azt hazudták: a kettős állampolgárság csak útlevél, nem járna vele szavazati jog. Az MSZP vezetői - akik azóta fordítottak a köpenyen -  a népszavazás előtt pár hónappal több fórumon is bejelentették: a nemmel való szavazást támogatják, mivel a kettős állampolgárság megadása a szülőföldről való tömeges elvándorláshoz vezetne. 
A népszavazás érvénytelen és eredménytelen lett, melyre reagálva  Hiller István  akkori MSZP-elnök azt mondta: "Az MSZP felelős, hazafias politikát folytat. A népszavazáson ez a felelősség győzött".
A Fidesz folytatta a népszavazást követően is saját korábbi, 2001-es, politikájának szembe köpését. Mikola István a 2006-os kampányban - mit sem törődve a számukra vereséget hozó népszavazási eredménnyel - elárulta a Fidesz valódi céljait. Mikola ezt mondta: "Ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna".
Orbán megint bajba került, korrigálni próbálta párttársa szövegét. A Fidesz 
elnöke így reagált: "Mikola Istvánnak lehetnek ilyen tervei, de ez olyan messze van a realitásoktól, hogy egész egyszerűen kivitelezhetetlen". Orbán érvelése: a szocialisták és a Fidesz megegyezése nélkül nem lehet módosítani a kétharmados választójogi törvényt és az állampolgárságról szóló törvényt. "Ez jól van így, ezek olyan horderejű kérdések, amelyekről meg kell egyezni, már hogyha az ember változtatni akar a fennálló helyzeten."
Azóta megint változott a helyzet. A 2010-ben kétharmadot szerző Fidesz 
leplezetlenül érvényesíti hatalmi céljait. Nem számít sem a 2001-es, sem a 2004-es álláspont. Kettős állampolgárság és szavazati jog is lett, ráadásul ezt már Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is elfogadja.
Ezzel csak az a baj, hogy az ellenzék ezzel fordulattal a 2014-es választások eredményének fideszes magyarázatát legitimálja. Ki fogja ellenőrizni a határon túliak szavazásának menetét? Ki fogja biztosítani hogy minden törvényes volt, mikor a levélben történő előzetes regisztrációt is alkotmányellenesnek nyilvánította az AB? Honnan fogjuk tudni,hogy nem gyártott szavazatokról van szó, ahogy a rezsicsökkentéses aláírásgyűjtésnél is a Fidesz halottak és csecsemők aláírását hamisította meg? Miért fogadjuk el, hogy olyanok szólnak bele a mi sorsunkba, akik a következményt nem kell, hogy vállalják? Mi lesz akkor, ha az ellenzék győzelme azon a 200.000-300.000 szavazaton múlik, amit állítólag a kettős állampolgárok adtak le? 
Ebben a kérdésben nem lehet meghunyászkodni, nem lehet a törvény betűjére mutogatni. Én ott voltam azon a Kerekasztal-tárgyaláson, amikor az MSZP és az Együtt delegáltjai azt hajtogatták hogy ez egy szerzett jog, amit nem lehet már elvenni. Nekik sem tetszik, de ez van. Szerzett jog? A szolgálati nyugdíj nem volt szerzett jog? Azt el lehetett venni? A 13. havi nyugdíj nem volt szerzett jog és Bajnai a válság szorításában mégis elvette?
Azok a politikusok, akik egy ilyen kérdésben a törvény betűje mögé bújnak, elfelejtik, hogy egy diktatúrát nem lehet ilyen eszközökkel lebontani. Igenis ki kell vágni az Alaptörvényt az ablakon, ezzel a szabállyal együtt. Az az Alaptörvény a Fidesz és egy avítt eszme himnusza, amelyet demokratáknak nem lehet elfogadni. Nem lehet megalkudni és minél hangosabbnak kell lenni, hogy ne csak itthon, hanem külföldön is értsék, hogy a 2014-es választás nem azokról szól majd, akik ezen a 93.000 négyzetkilométeren élnek és adóznak.
Ezt nem szabad hagyni, és ettől még én magyar vagyok és együttérzek a határon kívül rekedt embertársaimmal, de meg kell hogy értsék, hogy ez többről szól, mint magyarságtudat.
Ha valóban kiderül, hogy a szoros versenyt a határon túliak döntik el a Fidesz javára, magyar magyart fog még jobban utálni. Határon innen és túl. Vasfügöny ereszkedik a magyar-magyar kapcsolatokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://buzasanna.blog.hu/api/trackback/id/tr855529537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilárd bácsi 2013.09.23. 14:22:44

Kedves Anna! ez a blogod azt mutatja, tényleg érted is, amit mondasz. Az Alkotmány leminősítése után a Fidesz azt tesz a törvénybe, amit csak akar. Ha értelmes emberek kerülnek a kormányváltás után pozicióba, lehet korrigálni azt a sok rosszat, ami eddig belekerült az "alaptörvénynek" becézett tákolmányba.

Örülök annak, hogy az ifjuság köréből egyre többen LÁTJÁK, mi a FEALDAT. Megállítani Orbánt, és visszaadni az országnak az Alkotmány igazságát: Az alkotmányos rendet.

Kedves Barátaim! ehhez szükséges leváltani Orbánékat. De szükség van az értelmes, gondolkodni tudó és tenni képes nőkre is. Akár idősebb, tapasztalt, akár fiatal, nagy munkabírásu. Segítsük Őket, hogy a női észjárás is helyet kapjon a naaagypolitika színpadán! ♥

Brian78 2013.09.23. 17:07:32

Kedves Anna,

az lenne a kérdésem, hogy az alábbi mondata:

"Nem lehet megalkudni és minél hangosabbnak kell lenni, hogy ne csak itthon, hanem külföldön is értsék, hogy a 2014-es választás nem azokról szól majd, akik ezen a 93.000 négyzetkilométeren élnek és adóznak."

akként értendő, hogy a DK tervei között szerepel a választási jog gyakorlásának összekapcsolása az adófizetéssel, azaz aki nem adózik - mert pl. segélyen él, esetleg nyugdíjas - az ne is szavazzon?

Ha így van, akkor ezt, mint egy következetesen felvállalt, vélhetően népszerűtlen álláspontot, természetesen tudomásul veszem.

Ha esetleg mégsem szerepelne a vagyoni cenzusos választójog a DK programjában, akkor elmagyarázná nekem, hogy az adófizetés hiánya miért kéne, hogy kizáró ok legyen a határon túli magyarok számára a választási jog gyakorlásában?

Még egy kérdés, ha már kommentelek: az Alaptörvény "ablakon való kivágása" pontosan miként értelmezendő egy parlamentáris demokrácia keretei között?

Ha Ön ezzel pusztán arra gondolt, hogy az Országgyűlés az ehhez előírt kétharmados arányban módosítsa, netán helyezze hatályon kívül, vagy fogadjon el egy újat, akkor ezt értem, de ha esetleg a DK mögött nem lenne ilyen parlamenti többség 2014-től, akkor ez milyen módon valósulhatna meg?

Megtisztelő tájékoztatását előre is köszönöm.

Locassen 2013.09.23. 18:30:41

Csatlakozva az előttem szóló kifogástalanul udvarias stílusban felvetett kérdéseire engem is érdekelne, hogy a szabadságharcos hevületben elkövetett iustizmord lehetséges következményeibe belegondolt-e bárki is.

Mert feltéve, hogy jövőre az ellenzék sima feles többséggel győz (ennél többet elképzelni meglehetősen irreális), és a demokrácia, a haladás, meg úgy általában minden jó dolog nevében defenesztrálják a fideszes alaptörvényt, azzal enyhén szólva is veszélyes precedenst teremtenének. Úgy értem, ha megint fordul a kocka, mi tartaná vissza az újra nyeregbe került részelitet, hogy ugyanilyen megokolással megkontrázza a nagy manővert? És akkor onnantól négyévente új alkotmányunk lesz? Vagy lesz belőle kettő, és az aktuális parlamenti többség pártszínezetétől függően vesszük elő, vagy tesszük a fiókba egyiket vagy másikat?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 08:06:55

"a határon túli magyarok szavazati joga is súlyos tehertétel lehet az ország számára"

Hát, ez biztosan nem.

toportyánzsóti 2013.09.24. 08:07:49

Remélem nem kell 6 év rájönnötök,feleslegesen tépitek a szátok,meg sem kellett volna alakulnotok.Böszmének ennyi kellett hogy rájöjjön le kellett volna mondania,mert csak 1 idióta!

Gyingizik 2013.09.24. 14:48:59

Az EU-ban csak három ország van, amely nem ad szavazati jogot a határon túl élő nemzezztársainak: Írország, Málta, Ciprus. A többiben mind létezik ez az intézmény. Értelmezhetetlen, megmagyarázhatatlan az ettől való hisztérikus elhatárolódás, főleg Trianon tükrében. Nem jól hangzik azoknak a szájából főként, akik azzal sértik meg a határon túli magyarokat, hogy ők "románok" (pl. egy székely,!) "szlovákok" "szerbek" stb. Nem lehet indok, hogy adózik, hiszen a segílyes sem adózik, a nulla NVHs adóbevallású maffiavállalkozó sem adózik, a munkanélküli sem adózik, a nyugdíjas sem adózik. Mint kiderült a határon túliak csak listára szavazhatnak. (Ha jól emlékszem max 8 képviselői helyről dönthetnek). Nagy szégyen lenne, ha még egy ilyen jelképes mennyiségű képviselői helyre sem szavazhatnának! Buzás Anna ezt a szégyenletes álláspontot képviseli.

Lilla50 2013.09.24. 17:53:16

hu.wikipedia.org/wiki/2004-es_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s
"A Magyar Szocialista Párt a 2002-es kormányváltást követően konfliktuskerülő magatartást igyekezett követni a kettős állampolgárság ügyében. A baloldali párt hangsúlyozta elvi egyetértését, ugyanakkor hozzátette, a szomszédos államok EU-tagsága megoldást jelent majd a külhoni magyarok többsége számára is, míg egy egyoldalú lépés a csak rontaná a viszonyt Magyarország és szomszédai között.

a kérdés ez volt:
Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?
A vita a szavazati jogról később lépett be a képbe!
Katartikus kérdés ez!
Minden állampolgártól lojalitást vár el az ország, melynek polgára. A székelyek melyik államhoz legyenek lojálisak?

Ennek lett a következménye, hogy az autonómia ügye megdöccent! Mert az Romániának nem érdeke, hogy kvázi kis Magyarországot hozzon létre az országhatárain belül. Ez sújtja a határon túliakat.
A szavazásuk pedig ami eldönthet választásokat--pedig minket!

Az adózás kérdésével való példálózás persze vitatkozásra lehet jogalap, de hamis: mert aki itt adómentes most, azt valamiféle törvény mondta ki. Eddigre! A határon túliak adózásmentességét pedig semmi sem--vagy csak a kettős adózásról szóló törvény.
Vagy mi van a eu-s parlamenti képviselőválasztással. A határon túliak szavaznak a területükön román képviselőre is és magyarra is itt?

Szóval ez szavazat maximálás--főként, ha a begyűjtés módját is ismerjük.

Orbánnal egyébként nem lehet kiegyezi, mert a félelem légkörét , a kiszolgáltatottság érzését terjeszti el. Ha nem igazodik valaki azonnal egzisztenciát veszt!

Lilla50 2013.09.24. 18:04:26

"""Hogy Magyarországon mi a fő identitásképző erő a baloldali és liberális politikai közösségben. Korábban ez kételemű volt: a demokratikus polgárosodás és az esélyteremtés ügye. Az utóbbi években mind a kettő jelentősen sérült.

A Fidesz 2000 után viszont teremtett egy új jobboldali identitást. Egyfajta poszthorthysta, a nyugati világgal küzdő, klerikális világképet. Ez láthatólag működik. Amíg erre a kérdésre nincsen válasz a mi oldalunkon, ...., minden mondat.... üresem ...kopog....""----hvg-ből"

a szavazati jog megadása a poszthorthysta világkép eleme!Sőt ! meghaladása! :(

Taxomükke (UK) 2013.11.05. 17:18:53

A Fidesz mocskos, hazug tolvaj banda. Ennyit lehet elvárni tőlük. Szavazzatok csak rájuk, ha ez tetszik.
süti beállítások módosítása